Permit guide
Do I need a permit for a fence in Stockton?
Updated October 2026
Usually not, if the fence is 7 feet tall or less. According to the City of Stockton's residential fence handout, fences of 7 feet or less need no building permit, fences over 7 feet do, and masonry walls may need one at any height. It depends on more than height, though: every fence still has to meet Stockton's zoning limits on height, location and materials.
When does a Stockton fence need a building permit?
- Over 7 feet tall. Zoning allows up to 8 feet in rear and interior side yards, but the extra foot triggers a building permit.
- Masonry walls. Block, brick and concrete walls may need a permit regardless of height.
- Entry features over 7 feet. An arbor or gateway can reach 10 feet in the front yard, but over 7 feet it needs a permit.
- Pool barriers. Reviewed with the pool or spa permit. Details on the pool fences page.
- Electrified fencing. Only allowed in certain commercial and industrial zones, with a land development permit, a police alarm permit and a building permit.
Why is 7 feet the line?
The California Residential Code lists fences not over 7 feet high as work exempt from a building permit, and Stockton's handout follows that line. Nearby Lathrop publishes the same exemption. Exempt from a building permit does not mean exempt from zoning.
What rules apply even without a permit?
- Height limits in the front and street-side setbacks (3 feet solid, 4 feet open, 5 feet for decorative metal).
- An 8-foot maximum elsewhere on the lot.
- A 2½-foot limit inside traffic sight areas at corners and driveways.
- Material rules: no chain link, barbed wire, razor wire or tarp fencing in residential districts.
- Gates that open onto your property, not the public right-of-way.
Details: how tall a fence can be in Stockton.
Is it the same in Lodi, Manteca, Tracy or Lathrop?
Not necessarily. Each is a separate city with its own building and planning departments, and unincorporated land follows San Joaquin County. A fence that is fine in one can need changes in another.
So, permit or no permit?
Probably no building permit if…
- it is 7 feet or less,
- it is wood, vinyl or metal,
- it is not a pool barrier or masonry wall.
Plan on a permit or review if…
- it is over 7 feet,
- it is a block or concrete wall,
- it encloses a pool or is electrified.
Wherever the fence goes, keep it on your side of the line or agree on it in writing with your neighbor. We check the city rules for your address as part of every quote.
Sources
City of Stockton, "Fence Regulations – Residential" handout (Planning and Engineering); Stockton Municipal Code Title 16, Chapter 16.48 (Fences, Hedges and Walls), sections 16.48.030, 16.48.050 and 16.48.070; 2022 California Residential Code section R105.2, as published in the City of Lathrop work-exempt list. This is general information and not legal advice. Confirm with the City of Stockton for your address.